Reypenaer kazen: een erfenis van Hollandse kaastraditie
Reypenaer kazen zijn speciaal geselecteerde kazen die langdurig, van 1 tot 3 jaar, natuurlijk gerijpt worden in een historisch kaaspakhuis van meer dan 100 jaar oud in Woerden. Waar het microklimaat, de natuurlijke variaties in temperatuur en luchtvochtigheid verantwoordelijk zijn voor de bijzondere ontwikkeling van de smaak, de geur en de textuur. De kazen worden met de hand gekeerd en gepoetst.
Een delicatesse kaas die diverse prijzen heeft gewonnen en wordt gebruikt in top restaurants.
Een historisch kaaspakhuis uit 1906
Reypenaer rijpt in een meer dan een eeuw oud kaaspakhuis.
In ons historische pakhuis worden de kazen langzaam en langdurig gerijpt in een bijzonder microklimaat. Dit microklimaat beheren we door de natuurlijke wisselingen van de temperatuur en luchtvochtigheid door de luiken te openen en te sluiten. De natuurlijke wisselingen geven de complexiteit van de smaak waardoor zich een bijzonder mooie smaak ontwikkelt.
Het pakhuis heeft een kenmerkende uitstraling met stenen muren, houten vloeren en balken, voorzien van luiken, zowel binnen als buiten het kaaspakhuis. Het pakhuis is gelegen aan de Oude Rijn in Woerden van waar vroeger ook de kaasaanvoer kwam via boten.
De natuur doet haar werk
Rijpen is een proces van smaak en geur ontwikkeling in de tijd. Door de luiken in het oude kaaspakhuis te openen laten de kaasmeesters de buitenlucht binnen en speelt de natuur zijn belangrijke rol. De variaties van de natuurlijke omstandigheden gedurende de rijpingstijd zijn belangrijk.
De kaas past zich telkens aan de wisselende omstandigheden aan. Bij warm weer worden de kazen langzaam warmer en versnelt de rijping en bij kouder weer precies andersom en vertraagt deze. Bij vochtig weer kunnen de kazen hun vocht minder kwijt (bedrogen minder) en bij droog weer juist meer.
Zo werken de kazen en de rijping samen met de natuur. De natuurlijke verschillen veroorzaken diepte en complexiteit in smaken en geuren.