Ons nieuws
Over ons
Het verhaal achter Wijngaard Kaas
Wijngaard Kaas is een familiebedrijf te Woerden, dat sinds 1936 bestaat en op ambachtelijke wijze kazen rijpt en verkoopt onder de merknamen Reypenaer, Wyngaard en Vegan Restaurant.
De familie Van den Wijngaard specialiseert zich al drie generaties lang met bijzonder veel toewijding in het rijpen van kaas. Niet zomaar kaas, maar de lekkerste kazen van Nederland, gerijpt onder invloed van de bijzondere eigenschappen van een historisch pakhuis. In ons historische kaaspakhuis uit 1906 rijpen de kazen langzaam en langdurig in een bijzonder microklimaat en natuurlijke wisselingen van de temperatuur en luchtvochtigheid door de luiken te openen en te sluiten. De natuurlijke wisselingen geven de complexiteit van de smaak waardoor zich een bijzonder mooie smaak ontwikkelt.
En dat is waar Wijngaard Kaas voor staat: met liefde en toewijding streven naar de mooiste smaakontwikkeling van onze kazen
Onze generaties
Maak kennis met de familie Wijngaard
Opa Piet begon in 1936 met de handel in kaas, eigenlijk als ruilmiddel voor kruidenierswaren uit zijn toenmalige winkel. Hij leverde deze destijds aan de boeren in de omtrek van Woerden en hij werd betaald in kaas. Kaas werd in de tijd steeds belangrijker. Zoon Jan nam het bedrijf over in 1946/47 en legde zich volledig toe op het rijpen van kaas. Het bedrijf ontwikkelde zich langzaam maar gestaag. De kaas werd in Nederland steeds meer gewaardeerd. In 1975 diende de derde generatie zich aan met dochter Riet, zoon Jan en sinds 1995 zoon Rien. Vanaf 2019 diende ook de vierde generatie zich aan met Jan, zoon van Rien en vanaf 2020 met Huug, zoon van Carry van den Wijngaard en vanaf 2023 met Frederique, dochter van Rien.
Onze vacatures
Op zoek naar werkgeluk en toevallig ook naar een nieuwe baan? Bekijk dan onze vacatures. We nodigen je van harte uit te solliciteren.
Onze missie
Ons doel is smaakvolle kaas
Ons doel is smaakvolle kaas door rijping waar de natuur zijn werk doet.
In de grote kaasmarkt is smaak ondergeschikt gemaakt aan kosten. Door te rijpen in koude condities en hoge relatieve vochtigheid verliest kaas zo min mogelijk gewicht en zijn de kosten per kilo dus laag, maar dit gaat ten koste van de smaak.
Wij zijn met onze ervaring met de natuurlijke rijping in het historische kaaspakhuis in Woerden overtuigd dat smaak juist ontstaat door hogere temperaturen en lagere relatieve vochtigheid en natuurlijke variaties daarin. De kazen bedrogen meer, verliezen meer gewicht, maar dat komt ten goede aan de smaak.
Met mate geconsumeerd is kaas heel gezond. Van smaakvolle kaas heb je minder nodig (en dat is ook goed voor de portemonnee).
Onze inspiratie is om met deze mooie kazen een aantrekkelijk en innovatief assortiment te ontwikkelen voor sociale momenten zowel voor de horeca als thuis.